Българската стопанска камара поиска ремонт на Кодекса на труда, която да

...
Българската стопанска камара поиска ремонт на Кодекса на труда, която да
Коментари Харесай

БСК поиска промяна в законодателството заради работата от вкъщи

Българската стопанска камара изиска ремонт на Кодекса на труда, която да отрази измененията в работните привички и по-специално работата от у дома.

„ Последните промени в тази тенденция са направени през 2011 година, когато на база съглашение сред обществените сътрудници са уредени сходни положения. Но тук идва огромната въпросителна – всичко това към този момент не дава отговор на сегашната обстановка, при която доста повече хора работят по домовете си и целия работен развой се конструира по нов метод “, разяснява Жасмина Саръиванова, представител на БСК.

Още от началото на 2019 година БСК стартира да изготвя мнения за възобновяване на кодекса в тази тенденция. Според Саръиванова първо би трябвало да се прегледат текстове по отношение на надомната работа – да вземем за пример кой обезпечава софтуерното застраховане на чиновниците, работното време и изискванията на труд.

„ Но и това не е задоволително – би трябвало да се опише по какъв начин ще се регистрира при работа у дома уплътняването на работното време. Възникват въпросите като осведомителната сигурност, по какъв начин ще се обезпечава потребността от помощ за чиновниците, спомагателното образование, тъй че да не са ощетени двете страни. За задачата могат да се вземат практиките в други европейски страни за по-гъвкаво работно време “, разяснява специалистът по БНР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР